In dit artikel
Wil jij van je groen- en tuinafval af en wil je weten waar je op moet letten? Hieronder vind je wat interessante informatie met betrekking tot het afvoeren van groen- en tuinafval binnen Nederland.
Wat valt onder groen- en Tuinafval?
Groen- of tuinafval omvat alle organische materialen die afkomstig zijn uit je tuin of van planten in en rondom je huis. Hieronder een overzicht over wat er wel en niet in je groenbak (GFT-container) mag:
Wat mag wel in de groenbak:
1. Tuinplanten en bloemen
Afgeknipte bloemen en kamerplanten zonder potten. Bladeren, takjes en snoeihout (vaak met een maximale dikte van 10cm)
2. Gras, bladeren en mos
Grasresten van het maaien, blad dat van bomen en struiken valt, mos uit gazons of stenen.
3. Groente- en fruitafval
Schillen en restjes van groenten en fruit, koffiedik, theebladeren en -zakjes (controleer of de zakjes composteerbaar zijn). Eierschalen.
4. Onkruid en klein snoeihout
Onkruid en kleine struikjes, kleine hoeveelheden snoeihout (soms gebonden in kleine bosjes).
5. Overige composteerbare materialen
Stro, hooi, of andere plantaardige materialen. Tuinaarde (beperkte hoeveelheid, geen grote kluiten of verontreinigd zand).
Wat mag niet in de groenbak:
1. Groot of vervuild tuinafval
Hout dat behandeld is (geverfd of gelakt), Grote boomstronken of dikke stammen.
2. Niet-organisch materiaal
Plastic zakjes of touwen. Stenen, grind, of zand in grote hoeveelheden.
3. Overig afval
Dierenpoep, kattenbakkorrels (tenzij biologisch afbreekbaar en toegestaan door de gemeente). Textiel of rubberen plantenbinders.
Bij twijfel kun bij je gemeente na vragen wat er wel en niet in de bak mag.
Waar kan ik terecht met groenafval? En wat zijn de kosten
Je kunt groen- en tuinafval op verschillende manieren kwijt, afhankelijk van de gemeente waar je woont. Hieronder een overzicht:
1. Afvalbrengstation of Milieustraat
Veel gemeenten hebben een afvalbrengstation of milieustraat waar je groen- en tuinafval gratis of tegen een kleine vergoeding kunt inleveren. Je moet Groenafval wel zelf wegbrengen.
2. Groenafvalcontainer (GFT-container)
Als je een groene container (GFT-container) hebt, kun je klein tuinafval zoals bladeren, takken en plantenresten hierin kwijt. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de gemeente maar bedragen vaak enkele tientjes per maand. De ruimte in deze container is erg beperkt en kan snel vol raken en is daarom niet geschikt voor grotere tuinwerkzaamheden.
3. Gemeentelijke ophaalservice
Sommige gemeenten bieden een ophaalservice voor groenafval, waaronder groot tuinafval zoals boomstronken en dikke takken. Dit moet vaak vooraf aangevraagd worden, en er kunnen kosten aan verbonden zijn. Er gelden er vaak ophaalvoorwaarden voor het afval zoals, bladafval in zakken doen, takken aan elkaar binden en het afval klaar zetten aan de straat.
4. Composthoop of tuinkringloper
Heb je een eigen tuin? Dan kun je overwegen om een composthoop aan te leggen. Dit is een duurzame manier om tuinafval om te zetten in compost.
5. Speciale groeninzamelingsdagen
Veel gemeenten organiseren periodieke inzamelingsdagen voor tuinafval. Je kunt op zulke dagen jouw afval aan de straat zetten om het te laten ophalen. Let op! Ook hierbij gelden ophaalvoorwaarden.
6. Laat je groenafval ophalen door een ophaaldienst.
Ga voor ultiem gemak en laat het werk over aan professionals. Ophaaldiensten halen jouw afval op zonder voorwaarden en wanneer het jou uitkomt. Wij hebben alvast de beste ophaaldiensten verzameld. Bereik ze allemaal gratis en vrijblijvend door een ophaalverzoek te plaatsen. Je ontvangt vanzelf (meerdere) voorstellen van ophaaldiensten die jouw groenafval willen ophalen:
Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van professionele ophaaldiensten:
Wat gebeurd er met ingezameld groen- en tuinafval?
Groen- of tuinafval wordt op verschillende manier verwerkt, afhankelijk van waar je woont en hoe de afvalinzameling in jouw regio is georganiseerd. Over het algemeen zijn dit de belangrijkste stappen en eindbestemmingen van tuinafval:
1. Compostering
Industriële compostering; Het ingezamelde groenafval wordt in grote composteerinstallaties verwerkt. Hier wordt het afval versnipperd, belucht en gecontroleerd gecomposteerd. Dit proces duurt enkele weken tot maanden. De eindproducten zijn compost en bodemverrijkers, die worden gebruikt in de landbouw, tuinaanleg of verkocht aan particulieren.
2. Vergisting
Sommige soorten groenafval, zoals gras en bladeren, worden naar vergistingsinstallaties gebracht. Hier wordt het afval afgebroken in een zuurstofarme omgeving. Het resultaat hiervan is biogas (wat gebruikt wordt als energiebron) en digestaat, een bijproduct dat als meststof kan dienen.
3. Verbranden met energieterugwinning
In sommige gevallen wordt groenafval dat niet geschikt is voor compostering of vergisting verbrand in afvalenergiecentrales. Dit gebeurt vaak met vervuild of onbehandelbaar groenafval. Het resultaat hiervan is energie opgewerkt in de vorm van warmte of elektriciteit.
4. Hergebruiken door particulieren
Groenafval kan door particulieren ook thuis worden verwerkt via een composthoop of compostbak. Dit is een milieuvriendelijke manier om groenafval te recyclen.
5. Gebruik als biomassa
In sommige regio’s wordt groenafval verwerkt tot biomassa. Dit kan worden gebruikt voor het opwekken van energie in biomassacentrales.
6. Overige toepassingen
Snoeihout en takken kunnen worden versnipperd en gebruikt als bodembedekker, mulch of als structuurmateriaal in composthopen.
Wat niet mag:
Groenafval mag in veel gemeenten niet bij het restafval vanwege de potentie om het te hergebruiken en om kosten en vervuiling te verminderen. Het dumpen van groenafval in natuurgebieden is schadelijk en vaak strafbaar omdat het lokale ecosystemen kan verstoren.